Zorg voor een scheidingsbudget!

21 november 2016
Pearl De Zeeuw
Niet Meer Buitenspel

Fase 3 - Een onafwendbare breuk

Fase 4 - Na de scheiding

Geef elk gezin een scheidingsbudget, dat door het gezin kan worden ingezet voor ondersteuning en begeleiding tijdens en na de scheiding.

Wat is je betrokkenheid bij het onderwerp?

Ik ben echtscheidingsmediator, heb als psycholoog, relatietherapeut en sociotherapeut jarenlang in de uitvoerende en beleidsmatige hulpverlening gewerkt. Ik begeleid nu vaders tijdens een scheiding en train dominees, advocaten en scholen in de omgang met een scheidingsgezin. De ongelijkheid in voorbereiding en informatie (vaders worden vaker overvallen) zorgen voor nare situaties en kinderen die klem (komen) te zitten.

Geef een beschrijving van de huidige situatie van het probleem

Mede door financiële beperkingen kan niet iedereen de hulp en begeleiding inkopen die ze nodig hebben tijdens een scheiding. Als iedereen een voorlichtingsgesprek zou krijgen met daarbij scheidingsvouchers die ingezet kunnen worden sla je twee vliegen in een klap. 1 Iedereen krijgt basisinformatie mee 2 eventuele financiële verschillen (toevoegingen) hebben geen invloed op de scheiding 3 kinderen zouden hierin verplicht een neutrale persoon moeten spreken die ze in t oog houdt.Scheiden lijkt een vrouwending te zijn geworden. Een deel van het probleem zit hem m.i. in de wetgeving die aangepast moet worden, het vervrouwelijken van de echtscheidingsspecialisten, de empathiefactor en de financiële ongelijkheid. Mijn suggestie zou een kleine stap in de goede richting voor gelijkheid kunnen zijn.

Welke andere kijk of benaderingswijze breng je in?

Gelijkheid tussen vaders en moeders, waarbij we beginnen met een gelijkheid in informatievoorziening en informatiemogelijkheden. Een kind reageert en reflecteert op de ouders. Door ouders beter en van gelijke informatie te voorzien kunnen er betere keuzes gemaakt worden. Betere en duidelijke keuzes zorgt voor minder gedoe. Minder gedoe zorgt minder stress bij kinderen. Ik zou een pilot willen draaien in een grote gemeente. Samenwerking met goede echtscheidingsadvocaten, mediators en kindercoaches/psychologen.

Wat heb je nodig om verder te komen?

Goede vakspelers,zoals mr Marc Sassen. De mogelijkheid om een pilot te draaien in een grote stad, waarbij er voorlichting wordt gegeven op scholen, bij veilig thuis, buurtteams,rechtbanken en advocaten. Dit is een multidisciplinair probleem, dat ook zo moet worden aangepakt.
Referentienr.: 

745

Slotbijeenkomst

Meld je nu aan
Als mensen met mij willen praten moeten ze me als volwaardig zien, als mens. Niet als project/object, of als kind van 4 terwijl ik 16 ben.
Kind

Inzendingen

Volg ons ook op