Slechts 1.600 “vechtscheidingen” volgens De Boorder

 

Naast Internet, Twitter en de besloten Facebook Groep Forum Oudervervreemding heeft het Kennis Centrum Oudervervreemding ook een groot netwerk op LinkedIn van duizenden contacten in de keten: (jeugd)hulpverleners, advocaten, raadsonderzoekers, experts, ervaringsdeskundigen, bestuurders, politiek, burgemeesters, wethouders, etc. Via het persoonlijke LinkedIn profiel van Klaas-Jan Hammer, één van de grondleggers van het KCO, wordt zoals u van ons gewend bent constructief gereageerd op diverse LinkedIn posts. Met als doel om Oudervervreemding in de hele keten onder de aandacht te brengen, kennis te delen en kostenloos te helpen.

Zo kwam ook een bericht met bovenstaande filmpje voorbij van Marjoleine de Boorder van het gelijknamige advocatenkantoor. Daar mevrouw de Boorder wel heel “kort door de bocht” het zeer grote probleem van “vechtscheidingen”,  en daarmee ook Oudervervreemding, decimeert tot een aantal van slechts 1.600 kon onze reactie niet uitblijven:

————–

Beste mevrouw de Boorder,

Ik heb toch maar even de moeite genomen om verder onderzoek te doen naar uw positieve doch incorrecte stellingnames in uw filmpje. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben van nature zeer positief ingesteld en zou echt willen dat uw propaganda zou kloppen. Ik kan het echter nergens terug vinden. Ik zal U even helpen met de FEITEN inclusief bronvermeldingen:

Inderdaad het aantal ECHTscheidingen was in 2017 32.768, maar daarbij mag U ook de ontbonden geregistreerde partnerschappen tellen van 2.252 in 2017 (Bron: CBS).

dus niet 32.000 maar op z’n minst 35.000 scheidingen per jaar

U nuanceert uw verhaal ook niet met de toenemende aantallen (onbekende) ontbonden niet geregistreerde relaties.

U maakt vervolgens in uw redenering de uitermate kort door de bocht sprong naar de RECHTBANK en de RAAD van de Kinderbescherming en komt op 1.600 vechtscheidingen per jaar?!?!? Dit cijfer is niet alleen nergens terug te vinden, het is te onderbouwen volkomen onjuist.

Ik zal U helpen met de WAARHEIDsvinding. Ik maak allereerst, mede vanuit mijn betrokkenheid bij het Kennis Centrum Oudervervreemding, de stap naar een subselectie van scheidingen waar JEUGDIGEN (tm 22 jaar) bij zijn betrokken. U maakt uw subselectie ten onrechte nog kleiner door slechts naar de cases te kijken die bij de RAAD terecht komen.

Per jaar krijgen 70.000 thuiswonende jeugdigen te maken met een scheiding

van hun ouders, waarvan 1/3 niet formeel getrouwd was (Bron: Spruijt & Kormos 2010 / 2014).

Vechtscheiding wat zijn dat? U geeft geen definitie maar hangt er wel uw hele verhaal aan op. Ik waag me (evenmin) aan een definitie van dit containerbegrip maar houd het liever bij de FEITELIJKE CIJFERS.
Als ouders tijdens het begin van de scheiding al niet eens zijn dan vragen ze bij de RECHTER een Voorlopige Voorziening aan: 3.900 zaken in 2017. In 2017 waren er 2.700 procedures over zorg- en omgangsregelingen,

wederom in 2017 sterk toegenomen 6.600 rechtzaken rondom gezag

en 6.800 procedures rondom kinderalimentatie (Bron: WODC, Ter Voert 2018).

Daar de instroomcijfers bij de RAAD rondom gezag- en omgangszaken ongeveer 16% bedragen van de bij scheiding betrokken jeugdigen, schat het NJI conservatief in dat 15-20% van de jeugdigen-betrokken-bij-een-scheiding ernstige problemen ondervindt (in uw termen te maken heeft met een vechtscheiding): 10.000 tot 14.000 jeugdigen. In het gedateerde (2015) rapport Richtlijn / Onderbouwing Scheiding en problemen van jeugdigen, geschreven door het NJI in opdracht van de beroepsverenigingen NIP, BPSW en het NVO;

onderbouwt het NJI jaarlijks 20.000 jeugdigen met ernstige problemen!

Bij een gemiddeld gezin van 1,7 kind, zijn dit dus jaarlijks tussen de 5.900 en 8.200 conflictscheidingen waar kinderen de dupe van worden. Dat is 370% tot 500% meer dan het getal van 1.600 wat U op LinkedIn propageerd.

20.000 jeugdigen betekent jaarlijks 12.000 conflict scheidingen!

Ik hoop dat U de moeite neemt te reageren op mijn FEITEN. Laat ik het zo zeggen, ik zou op z’n minst verwachten dat een advocatenkantoor met zoveel “stickers op de voordeur” hierop zou reageren. U heeft immers veel stickers / vertrouwen te verliezen door uw praktijken. Wederom dank voor uw reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.